Keten

Nederlandse Quinoa Keten


De Nederlandse Quinoa keten is een samenwerking tussen vele verschillende partijen en wordt beheerd door GreenFood50. Dit wordt in onderstaande figuur weergegeven met een lichtgroene kleur. Door nauwe samenwerking zijn we in staat om lokale quinoa van hoge kwaliteit te produceren en verwerken in een transparante keten. Benieuwd geworden naar de verschillende partijen in de keten? Hieronder worden ze toegelicht. 

Zaad veredelaars

Nederlandse Quinoa telers

Schoning & verwerking

Verpakking

Logistiek

Detailhandel & foodservice

Consument

Zaadveredelaars

In 1990 is de Wageningen University & Research (WUR) begonnen met het ontwikkelen van nieuwe quinoa rassen (met natuurlijke veredeling) die aangepast zijn aan het Nederlandse klimaat. De quinoa rassen die van oorsprong in Zuid-Amerika worden geteeld, zijn bijvoorbeeld gewend aan een constante daglengte terwijl in Nederland de daglengte erg verschilt gedurende het groeiseizoen. Hierdoor kunnen deze traditionele rassen niet optimaal presteren in Nederland. Van nature kan quinoa goed tegen grond met een hoog zoutgehalte. Hierdoor kunnen de nieuwe rassen ook goed groeien op de verzilte gronden aan de Noordzee-kust.

De nieuwe rassen hebben ook een laag saponine gehalte (<0,11%). Saponine is een bittere anti-nutritionele stof die in de traditionele rassen in grotere hoeveelheden aanwezig is. Bij deze rassen moet de saponine dus worden verwijderd (het buitenste saponine-rijke laagje van het quinoa zaadje wordt dan verwijderd, wat veel water en energie kost). Bij Nederlandse Quinoa zijn deze extra processtappen niet nodig waardoor Nederlandse Quinoa dus volkoren quinoa is!

Sinds 2014 worden deze nieuwe rassen geteeld in Nederland. GreenFood50 is de licentiehouder van deze rassen in de Benelux, wat inhoudt dat GreenFood50 als enige in deze landen de nieuwe rassen mag telen. Deze rassen zijn namelijk beschermd via het kwekersrecht. Dit kwekersrecht zorgt ervoor dat nieuwe en waardevolle plantenrassen beschermd worden (vergelijkbaar met een patent dat een nieuw product beschermt). Radicle Crops is de licentiegever en GreenFood50 is de Nederlandse licentiehouder van deze nieuwe quinoa rassen. De licentieopbrengsten worden gebruikt voor het verbeteren van de bestaande quinoa rassen en het ontwikkelen van nieuwe quinoa rassen. Er worden dus nog steeds nieuwe quinoa rassen ontwikkeld!

Telers

Er wordt al door heel Nederland quinoa geteeld. De nieuwe quinoa rassen kunnen zich namelijk erg goed aanpassen aan de vele grondsoorten en ongunstige omstandigheden die ons land moeten trotseren (regen, droogte, verzilte grond, etc.). Nederlandse Quinoa wordt zowel biologisch als gangbaar zonder pesticiden geteeld. Doordat er nauw samengewerkt wordt met vaste groep van lokale boeren is de keten overzichtelijk en transparant. 

SCHONING, VERWERKING en verpakking

Voordat de quinoa verpakt wordt en richting de consument gaat, moet deze eerst geschoond en verwerkt worden. De Nederlandse Quinoa wordt na het oogsten gezuiverd met high-end technologie, waarmee gewasresten en eventuele product-vreemde deeltjes zoals zand en steentjes eruit worden gehaald. Hierdoor wordt een zuiverheid van >99.95% behaald. Dankzij het van nature lage saponine gehalte, zijn er geen extra processtappen nodig om de saponine te verwijderen. Dit scheelt water en energie; goed voor onze aarde dus! Daarnaast zorgt dit er ook voor dat belangrijke nutriënten bewaard blijven en de zaden volkoren zijn. Dat is weer goed voor onze gezondheid! Van de gezuiverde zaden kunnen ook nog andere ingrediënten gemaakt worden, zoals quinoa crisps, vlokken, pops, zetmeel en proteïnerijk meel. Alle verwerking gebeurt in FSSC22000 gecertificeerd productie-units, waardoor er gegarandeerd kan worden dat het product van de hoogste kwaliteit is. 

Logistiek

Wanneer de quinoa geschoond en verwerkt is, kan het vervoerd worden naar detailhandel en/of de foodservice. Afnemers van Nederlandse Quinoa bevinden zich in zowel binnen- als buitenland en voor het vervoer van de producten wordt gebruik gemaakt van diverse logistieke partners, die een kwaliteitscertificaat hebben dat GFSI-erkend is. 

DETAILHANDEL & FOODSERVICE

De Nederlandse Quinoa wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan babyvoeding, sport- en gezondheidsvoeding, plantaardige producten en in (banket)bakkerij producten. Wist je dat Nederlandse Quinoa ook gebruikt door topsporters op Olympisch trainingscentrum Papendal?